Kā nomainīt auto riepu?
17.04.2023 484 0 alexpuskins

Kā nomainīt auto riepu?

Autozinas
Grāmatzīmēm

Ja Jums ir plīsusi riepa vai jānomaina nolietojusies riepa, ir svarīgi rīkoties pēc iespējas ātrāk, lai nodrošinātu savu drošību un pareizu transportlīdzekļa darbību. Riepas maiņa var šķist biedējoša, taču, izmantojot pareizos instrumentus un zināšanas, tas var būt vienkāršs process. Neatkarīgi no tā, vai atrodaties ceļa malā vai uz ceļa, ir pasākumi, ko varat veikt, lai droši un efektīvi nomainītu riepu un atgrieztos uz ceļa. Iepazīstināsim Jūs ar riepas maiņas posmiem un sniegsim padomus, kas palīdzēs šo procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un bez stresa.  

 Vasaras riepu iegāde ir svarīgs solis gaidāmajai sezonai, tāpēc izvēlieties riepas, kas vislabāk atbilst Jūsu mašīnai un braukšanas paradumiem. 

 

Kas Jums nepieciešams 

 

Gandrīz visi mūsdienu automobiļi ir aprīkoti ar nepieciešamajām lietām, kas ir: 

 

· Domkrats; 

· Rezerves riepa; 

· Riteņa stiprinājums. 

 

Tie parasti atrodas bagāžnieka padziļinājumā, lai gan daži domkrati ir iebūvēti dzinēja nodalījumā. Ir vērts iepazīties ar to atrašanās vietām un pārliecināties, ka automašīnas rokasgrāmata ir mašīnā. 

 

Droša apstāšanās 

 

Kad esat sapratis, ka Jums ir plīsusi riepa, neapstājieties pēkšņi, strauji bremzējot. Samaziniet ātrumu un meklējiet piemērotu apstāšanās vietu. Vislabāk, ja tā ir liela autostāvvieta, bet laba vieta ir arī plata ceļa nomale taisnā ceļa posmā. Centieties izvēlēties līdzenu un stingru segumu, izvairieties no šaurām nomalēm un nekad neapstājieties asos līkumos, jo tas ierobežo citu autovadītāju iespējas Jūs laikus pamanīt. 

 

Ja, lai atrastu piemērotu vietu, kur apstāties, ir nācies nobraukt nelielu gabalu, dariet to lēni. Lai gan braukšana ar plīsušu riepu var sabojāt disku, to nomainīt ir vieglāk nekā apdraudēt savu drošību. Drošība vienmēr ir pirmajā vietā. 

 

Kad esat atradis drošu vietu, apstājieties pēc iespējas tālāk no braukšanas joslas, noraujiet rokas bremzi, ielieciet ātrumā vai automātiskajai kārbai, izmantojiet “parking” funkciju un ieslēdziet avārijas gaismas. Pirms izkāpšanas no automašīnas vienmēr pārbaudiet, vai mašīna nekustās, un, ja ir tumšs laiks, valkājiet spilgtu apģērbu (atstarojošu vesti) un izlieciet trijstūri. 

 

Atgrieziet skrūves 

 

Paņemiet nepieciešamos priekšmetus, lai nomainītu riepu (uzgriežņu atslēga, domkrats). Rezerves riepu novietojiet uz sāniem vai uz zemes, lai novērstu iespēju, ka tā varētu aizripot. Tagad ir jāatskrūvē bojātās riepas skrūves. Ja riepai ir dekoratīvs disks, tad vispirms noņemiet to un nolieciet drošā vietā. 

Atcerieties, ka skrūvju atskrūvēšana notiek pretēji pulksteņa rādītāja virzienam, bet pievilkšana - pulksteņa rādītāja virzienā. Piešķiriet šim procesam lielu spēku. Ja tās ir īpaši pievilktas, varat izmantot visa ķermeņa svaru, kaut kur atspiežoties ar kāju. Lai izvairītos no traumām, atcerieties ievērot pareizu stāju un turiet taisnu muguru. Skrūves nepieciešams tikai nedaudz atskrūvēt, nevis pilnībā atskrūvēt. 

 

Paceliet automašīnu 

 

Kad visas skrūves ir atskrūvētas, novietojiet domkratu zem automašīnas, lai paceltu to augšā. Pareizo vietu var atrast automašīnas lietošanas instrukcijā, parasti tā ir zem rāmja pie riepas. Lēnām paceliet automašīnu, līdz pārsprāgusī riepa atrodas aptuveni 10 cm virs zemes. 

 

Nomainiet riepu 

 

Pilnībā izņemiet visas skrūves un uzglabājiet tās drošā vietā (pārliecinieties, ka tās nenokļūst uz ceļa un nepazūd). Uzmanīgi noņemiet riepu un novietojiet to zem automašīnas (gadījumā, ja domkrats plīsīs, riepa nodrošinās atbalstu automašīnai). Paņemiet rezerves riepu un lēnām uzliciet to plīsušās riepas vietā. Uzlieciet atpakaļ visas skrūves un ar rokām pievelciet tās, cik vien stipri iespējams. Tālāk tos pievelciet ar uzgriežņu atslēgu, bet nevajadzētu tos pievilkt pārāk stipri, tā lai nesabojātu skrūves vai uzgriežņa vītni. 

 

Nolaidiet domkratu 

 

Izņemiet saplīsušo riepu no automašīnas apakšas un nolaidiet domkratu, līdz rezerves riepa uzņem transportlīdzekļa svaru. Izvelciet domkratu no automašīnas apakšas un vēlreiz pievelciet visas skrūves. 

 

Neatstājiet neko aiz sevis 

 

Savāciet visu aprīkojumu un noglabājiet plīsušo riepu bagāžniekā. Apsveicam! Jūs esat nomainījis plīsušo riepu!  

 

Ja man nav rezerves riepas? 

 

Rezerves riepas neesamība var būt neērta situācija, ja gadīsies uz ceļa negadījums. Lietas, ko variet darīt, ja Jums nav rezerves riepas: 

 

· Pārbaudiet, vai Jums ir riepu remonta komplekts - dažiem jaunākiem automobiļiem rezerves riepas vietā ir riepu remonta komplekts. Ja Jums tāds ir, pārliecinieties, ka zināt, kā to lietot, un ka tas ir darba kārtībā. 

 

· Izsauciet palīdzību uz ceļa - ja esat pievienojies palīdzību uz ceļa savai apdrošināšanas paketei, tad zvaniet viņiem. Viņi var salāpīt riepu vai aizvilkt automašīnu uz tuvāko remontdarbnīcu. 

 

· Apsveriet iespēju izmantot “run-flat” riepas – tās ir izstrādātas tā, lai Jūs varētu turpināt braukt pēc tam, kad ir pārdurtas riepas. Tām ir pastiprinātas sānu sienas, kas ļauj turpināt braukt nelielu attālumu ar samazinātu ātrumu. Tomēr tās ir dārgākas, un to braukšanas īpašības var būt nekomfortablākas nekā standarta riepām. 

 

· Ņemiet līdzi riepu hermētiķi - šo līdzekli var uzsmidzināt, lai uz laiku aizlīmētu jebkuru caurumu un Jūs varētu aizbraukt līdz remontdarbnīcai. Paturiet prātā, ka hermētiķis var nedarboties lielāku caurumu vai riepu sānu bojājumu gadījumā. 

 

Vienmēr ir labi būt gataviem ārkārtas situācijām, braucot ar automašīnu, tāpēc apsveriet iespēju vienmēr automašīnā turēt rezerves riepu! 

http://fiatforum.lv/http://fiatforum.lv/
Komentāri (0)
Pievienojiet komentāru
Прокомментировать
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Kā darbojas mūsdienu autocentri
Jau gadu varat pārliecināties par Kuntsevo MirusAvto automašīnu tirdzniecības personāla lielisko servisu un profesionalitāti.
Latvijā atkal kāpj benzīna cenas
Latvijas auto īpašniekiem atkal jāsamierinās ar benzīna un dīzeļdegvielas cenu pieaugumu. Pat auto gāze, salīdzinot ar pagājušo gadu, sadārdzinājusies par 30 procentiem.
DELI IET AUTOSALONS AUTO EXPO. PLAŠS STENDS SAGATAVOJA KOREJIEŠU KIA
Papildus interesantu koncepciju ar nosaukumu Sonet, Kia arī demonstrēja karnevāla pēc facelift. Iepriekšējās paaudzes, šī lielā, van arī bija pieejams Eiropā,
FERRARI LAFERRARI PIEEJAMU AUTO NO PREMIUM ZĪMOLU
Ferrari LaFerrari tika uzsākta apmēram septiņus gadus atpakaļ, un tas ir pirmais hibrīda гиперкаром mild uzņēmumi. Tas ir 6,3-litru V12 dzinējs, kas ražo 789 zirgspēkus
VOLKSWAGEN T-ROC CABRIOLET JAU IR PIEEJAMS ПРЕДЗАКАЗУ
Volkswagen atkal piedāvā auto ar atvērtu virsbūvi. Rūpnīcā Оснабрюке tikko sākusi ražot T-Roca Cabriolet. Atgādinām, jūlijā no konveijera rūpnīcā Meksikā nonāca pēdējā
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 12.0 бесплатно